Vés al contingut

6a Sessió Concreció de sabers dels Eixos d’Educació per a la Justícia Global

  • per

El dilluns 31 de març ens hem reunit per organitzar el treball de concreció de sabers per incorporar l’Educació per a la Justícia Global a les aules de primària i secundària.

      A l’inici fem un recordatori de les sessions conjuntes del Grup de Treball:

  • 29 d’abril: Drets Humans, Participació i Governança, amb la Carol Pujadas de Creart

  • 27 de maig: Interculturalitat Crítica i Antiracisme, amb l’Adriana Torroella de Fahafahana

  • 10 de juny: Sessió recapitulació eixos

A continuació, expliquem que s’inicia una segona fase de concreció de sabers d’EpJG, consistent en organitzar-nos en petits grups, un per cada eix temàtic, que ens reunirem de forma autònoma per revisar, actualitzar i ampliar els sabers de cada eix. També fem un repàs de les persones que participaran en cada grup.

L’Isaac Calduch i la Judith Muñoz, del FODIP – UB ens presenten una proposta metodològica per dur a terme aquesta tasca de concreció de sabers, que seguidament posem en pràctica per comprendre millor la seva aplicació i identificar possibles canvis i millores.

Ens proposen una metodologia estructurada en 5 blocs, i una estimació del temps a dedicar-hi:

Bloc 1: Càpsula formativa prèvia. 30 minuts. Es tracta de visionar de forma autònoma una càpsula audiovisual explicant la metodologia proposada per desenvolupar la proposta de sabers curriculars d’EpJG.

Bloc 2: Àrees i competències. 2,5 hores. Consisteix en identificar quines àrees o matèries del currículum resulten més rellevants per incorporar cada eix d’EpJG. Un cop seleccionades les matèries més pertinents per treballar l’eix temàtic que ens ocupa, mirem quines competències clau hi estan directament relacionades. A continuació, revisem les competències específiques de les competències clau seleccionades, i identifiquem els descriptors que encaixen amb els continguts de l’eix.

Bloc 3. Treball sobre els sabers. 4 hores. Es tracta de concretar una proposta de coneixements, habilitats i actituds necessàries per incorporar cada eix d’EpJG a partir de 3 fonts:

  1. Els sabers del propi currículum d’educació bàsica (Decret 2022)

  2. Els sabers proposats en el desplegament inicial dels Eixos d’EpJG (Model Curricular Competències per Transformar el Món 2018)

  3. Els sabers proposats en les sessions de revisió dels Eixos d’EpJG (Grup de Treball Transformar el Món 2024 – 2025)

La tasca consistirà en reformular, modificar, completar, ampliar tots aquests sabers per tal que incorporin la mirada i l’enfocament que considerem desitjables per incorporar a l’educació primària i secundària.

  1. En primer lloc, es tracta d’identificar quins sabers (bàsics) del currículum són pertinents per treballar cada eix i, si cal, redefinir-los perquè incorporin de forma més específica l’enfocament d’EpJG.

A continuació, es proposa definir nous sabers (desitjables) que no estan en el currículum i que pensem que haurien de ser-hi.

  1. Per fer-ho, partirem del desplegament curricular de cadascun dels Eixos d’EpJG proposat en el Model Curricular Competències per Transformar el Món.

  2. També revisarem i incorporarem els sabers resultants de les sessions del Grup de Treball realitzades fins ara: Cultura de Pau; Justícia Ambiental; Gènere i Feminismes; Justícia Econòmica.

Els dos grups que treballin els eixos de Drets Humans i Interculturalitat crítica, hauran de començar amb la revisió dels sabers del currículum oficial i del Model Curricular Competències per Transformar el Món (punts 1 i 2), i esperar a que s’hagin fet les sessions conjuntes d’aquests eixos, a finals d’abril i de maig respectivament, per revisar i incorporar els sabers proposats pel Grup de Treball (punt 3).

Bloc 4. Contextos significatius. 2 hores. En aquesta fase, buscarem identificar contextos significatius, reals i concrets, que inspirin i ajudin al professorat a crear situacions d’aprenentatge per mobilitzar els sabers de forma competencial.

Bloc 5. Posada en comú i tancament. 1 hora. Al final del procés desenvolupat per cada grup, es farà una trobada conjunta per posar en comú el treball realitzat per a cada Eix d’EpJG.

Cada grup d’eix decidirà el format (presencial o online), el nombre de trobades i les dates. Es proposa fer almenys 2 trobades, una per organitzar el treball i repartir tasques, i una altra per recopilar les aportacions individuals i integrar-les en una proposta conjunta. Més enllà d’aquesta proposta de mínims, cada grup planificarà les trobades que consideri necessàries.

S’habilitarà un espai al núvol per poder compartir materials i treballar de forma col·laborativa en els documents que es vagin elaborant.

La trobada conjunta final per compartir el treball desenvolupat per cada grup serà al mes de juliol (data per determinar).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *