Saltar al contenido

Principis metodològics de l’EPD a l’escolaPrincipios metodológicos de la EPD en la escuela

Document de treball 21.12.2012

Comissió d’Estratègies Didàctiques

Principis metodològics en que es basa l’educació per al desenvolupament en l’àmbit escolar

  1. Enfocament integral de la persona, és a dir, l’aprenentatge és un procés individual en què cadascú va construint la seva identitat i es va configurant èticament. Aquesta configuració ètica ha de reflectir un equilibri entre pensament (raó), sensibilitat (emoció) i moviment (acció). Per tant, l’acció educativa ha de fer èmfasi en desenvolupar pensaments, sentiments i comportaments proactius en l’alumnat.

  2. Aproximació multidisciplinar a la construcció dels sabers, és a dir, l’educació per al desenvolupament en l’àmbit escolar ha de basar-se en propostes educatives que permetin, potenciïn i armonitzin diferents àmbits del saber. En aquest sentit, es preten apropoar a l’alumnat a la comprensió de la complexitat del món que l’envolta per tal de donar resposta als reptes que li planteja.

  3. Protagonisme del alumnat en el procés d’aprenentatge, és a dir, l’alumnat ha d’aconseguir progressivament un major nivell d’autonomia per tal de de construir el seu projecte de vida individual i social. Per tant, el paper del professorat ha de ser d’acompanyament i de creació de les condicions pedagògiques necessàries per tal de capacitar l’alumnat en aquesta línia.

  4. Acció i participació en el procés d’aprenentatge de l’alumnat per fomentar la capacitat de transformar l’entorn i transformar-se, és a dir, l’aprenentatge hauria de basar-se en activitats i participació activa de l’alumnat.

  5. Vivència i experiència per desenvolupar aprenentatges significatius, és a dir, qualsevol aprenentatge nou ha de partir dels interessos de la persona. D’aquesta manera, aquests nous coneixements poden esdevenir en rellevants, funcionals i significatius per a la persona i, per tant, aplicables a la vida diària.

  6. Flexibilitat i contextualització didàctico-metodològica, és a dir, l’acció educativa ha de ser adequada a les diferents característiques, ritmes d’aprenentatge i nivells de l’alumnat, les seves circumstàncies concretes i el seu moment vital.

  7. En la mateixa línia, l’educació per al desenvolupament ha de promoure l’ús de diferents estratègies didàctiques que fomentin la curiositat, la indagació, la reflexió, la contrastació, el intercanvi, la sensibilització i la transformació de la realitat que ens envolta.

  8. Multidireccionalitat en l’acció educativa, significa el reconeixement dels diferents agents educatius que formen part del procés d’aprenentatge. En conseqüència, el sentit de l’acció educativa no es redueix a l’acció unidireccional empesa pel professorat envers l’alumnat o pel centre educatiu envers les families o l’entorn, sinó que esdevé un creixement i adquisició d’aprenentatge compartit.

Documento de trabajo 21.12.2012

Comisión de Estrategias Didácticas

Principios metodológicos en que se basa la educación para el desarrollo en el ámbito escolar

  1. Enfoque integral de la persona, es decir, el aprendizaje es un proceso individual en qué cada cual va construyendo su identidad y se va configurando éticamente. Esta configuración ética tiene que reflejar un equilibrio entre pensamiento (razón), sensibilidad (emoción) y movimiento (acción). Por lo tanto, la acción educativa tiene que hacer énfasis al desarrollar pensamientos, sentimientos y comportamientos proactivos en el alumnado.
  2. Aproximación multidisciplinar a la construcción de los saberes, es decir, la educación para el desarrollo en el ámbito escolar tiene que basarse en propuestas educativas que permitan, potencien y armonicen diferentes ámbitos del saber. En este sentido, se pretende acercar al alumnado a la comprensión de la complejidad del mundo que lo rodea para dar respuesta a los retos que le plantea.
  3. Protagonismo del alumnado en el proceso de aprendizaje, es decir, el alumnado tiene que conseguir progresivamente un mayor nivel de autonomía para de construir su proyecto de vida individual y social. Por lo tanto, el papel del profesorado tiene que ser de acompañamiento y de creación de las condiciones pedagógicas necesarias para capacitar el alumnado en esta línea.
  4. Acción y participación en el proceso de aprendizaje del alumnado para fomentar la capacidad de transformar el entorno y transformarse, es decir, el aprendizaje tendría que basarse en actividades y participación activa del alumnado.
  5. Vivencia y experiencia para desarrollar aprendizajes significativos, es decir, cualquier aprendizaje nuevo tiene que partir de los intereses de la persona. De este modo, estos nuevos conocimientos pueden acontecer en relevantes, funcionales y significativos para la persona y, por lo tanto, aplicables a la vida diaria.
  6. Flexibilidad y contextualización didáctico-metodológica, es decir, la acción educativa tiene que ser adecuada a las diferentes características, ritmos de aprendizaje y niveles del alumnado, sus circunstancias concretas y su momento vital.
  7. En la misma línea, la educación para el desarrollo tiene que promover el uso de diferentes estrategias didácticas que fomenten la curiosidad, la indagación, la reflexión, la contrastación, el intercambio, la sensibilización y la transformación de la realidad que nos rodea.
  8. Multidireccionalidad en la acción educativa, significa el reconocimiento de los diferentes agentes educativos que forman parte del proceso de aprendizaje. En consecuencia, el sentido de la acción educativa no se reduce a la acción unidireccional empujada por el profesorado hacia el alumnado o por el centro educativo hacia las *families o el entorno, sino que acontece un crecimiento y adquisición de aprendizaje compartido.

1 comentario en «Principis metodològics de l’EPD a l’escolaPrincipios metodológicos de la EPD en la escuela»

  1. Pingback: Hem participat en el seminari de llançament del projecte europeu REDSSO » Competències i EpD

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *