L’actual currículum orientat al desenvolupament de les Competències Bàsiques implica la integració dels coneixements en la resolució de problemes, aplicant-los a situacions socialment rellevants, i l’autonomia de l’alumnat per aprendre i actuar de forma eficaç, la qual cosa contribueix al fet que l’alumnat aprengui a qüestionar-se i a ser més crític.
Aquesta base pedagògica i metodològica és molt propera a l’Educació per al Desenvolupament (EpD) per la seva naturalesa transversal, complexa i integradora. Per això considerem que el currículum competencial ofereix una òptima oportunitat per incorporar els continguts de l’EpD en escoles i instituts.
En la major part dels centres educatius on es duen a terme accions orientades a formar en els valors de la solidaritat, l’equitat i la justícia social, es parteix de la implicació personal del professorat i no d’un projecte de centre o implicació de la comunitat educativa,, amb la qual cosa aquesta tasca sol desenvolupar-se de forma puntual i aïllada.
Per poder incorporar els continguts d’aprenentatge i les metodologies de l’EpD de forma ordinària en l’educació formal és necessària la seva vinculació al currículum oficial, així com la col·laboració dels diferents agents educatius. Això suposa que les ONGD tinguin un major coneixement del currículum i de l’organització dels centres educatius, a l’hora que el professorat treballi de forma coordinada, junt amb altres agents educatius, i incorpori noves metodologies i formes d’organització de l’aula i del centre.
Així doncs, s’ha creat un equip multidisciplinar, format per diferents agents educatius (professorat de primària, secundària i universitats, personal tècnic d’educació i sensibilització de les ONGD i de les administracions públiques…), que es proposa construir de forma participativa i reflexiva una guia de suport al professorat i al personal tècnic de les ONGD per facilitar la incorporació dels continguts, metodologies i criteris d’avaluació vinculats a la solidaritat, la pau, el desenvolupament humà sostenible i l’anàlisi de les desigualtats globals en el currículum de l’educació bàsica des de la perspectiva de les competències bàsiques.
El actual currículum orientado al desarrollo de las competencias básicas implica la integración de los conocimientos en la resolución de problemas, aplicándolos a situaciones socialmente relevantes y la autonomía del alumnado para aprender y actuar de forma eficaz, lo que contribuye al hecho que el alumnado aprenda a cuestionarse y a ser más crítico.
Esta base pedagógica y metodológica es muy cercana a la Educación para el Desarrollo (EpD) por su naturaleza transversal, compleja e integradora. Por ello consideramos que el currículum competencial ofrece una óptima oportunidad para incorporar los contenidos de la EpD en escuelas e institutos.
En la mayoría de centros educativos en que se realizan acciones orientadas a formar en los valores de la solidaridad, la equidad y la justicia social, se parte de la implicación personal del profesorado y no de un proyecto de centro o implicación de la comunidad educativa, por lo que dicho trabajo suele desarrollarse de forma puntual y aislada.
Para poder incorporar los contenidos y metodologías de la EpD de forma ordinaria en la educación formal es necesaria su vinculación al currículum oficial, así como la colaboración de los diferentes agentes educativos. Ello supone que las ONGD tengan un mayor conocimiento del currículum y de la organización de los centros educativos, a la vez que el profesorado trabaje de forma coordinada, junto con otros agentes educativos, e incorpore nuevas metodologías y formas de organización del aula y del centro.
Así pues, se ha creado un equipo multidisciplinar formado por diferentes agentes educativos (profesorado de primaria, secundaria y universidades, personal técnico de educación y sensibilización de las ONGD y de las administraciones públicas…) que se propone construir de forma participativa y reflexiva una guía de apoyo al profesorado y al personal técnico de las ONGD para facilitar la incorporación de los contenidos, metodologías y criterios de evaluación vinculados a la solidaridad, la paz, el desarrollo humano sostenible y el análisis de las desigualdades globales en el currículum de la educación básica desde la perspectiva de las competencias básicas.
Under Construction