Una delegació catalana de 14 persones hem participat en el seminari de llançament del projecte europeu REDSSO (Regions per una Educació per al Desenvolupament Sostenible i Solidari) el 13 i 14 de juny a Lió, França.
Entre les persones participants de la delegació assistim alguns membres del grup de treball de Competències i EPD juntament amb la representació de la FCONG i el Departament d’Ensenyament (els qui coordinen les accions del projecte a Catalunya)
REDSSO és un projecte finançat per la Unió Europea amb una durada de 30 mesos que pretén contribuir a la formació d’una ciutadania global a partir de la convergència de les polítiques públiques d’Educació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Internacional en els sistemes educatius de 4 regions europees: Rhône-Alps, Piemont, Malopolska i Catalunya.
Durant el seminari de llançament s’han presentat les característiques dels sistemes educatius de les quatre regions participants a més d’experiències amb una visió del sud (Argentina, el Marroc, Senegal) per aprofundir en una aposta d’educació per a ciutadania mundial.
Un altre punt rellevant de la trobada va ser l’intercanvi de reflexions i experiències per a la construcció conjunta d’una definició compartida d’Educació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Internacional (EDD-SI).
A manera de resum presentem algunes reflexions que es van presentar:
En relació als Objectius de la EDD-SI, es considera que es poden considerar en tres nivells diferents, a nivell de l’alumnat (per promoure l’autonomia, la responsabilitat i el desenvolupament de competències), a nivell de l’entorn (per promoure la cohesió social) i a nivell de comunitat educativa (per millorar les pràctiques educatives).
En el que té a veure a la Metodologia, s’ha parlat sobre el rol de la persona educadora qui hauria de proposar iniciatives per a l’aprenentatge en un treball compartit (ONG, professorat, educadors) orientat per propostes interdisciplinàries i transversals, però amb un treball a profunidad i com a part d’un procés clar en el temps.
També s’ha consensuat que les accions haurien de partir de l’interès de l’alumnat i el seu entorn, combinant coneixements i accions.
Altres elements destacables de la EDD-SI és l’interès per treballar amb experiències que connecten el global amb el local, respectant i promovent la construcció de diferents identitats des de la diversitat. També destaca l’orientació cap a l’acció i la cooperació entre les persones i els pobles i la promoció de pràctiques democràtiques.
Es van identificar també qüestions per seguir aprofundint o valorant dins del treball de reflexió d’aquest projecte, entre elles la relació de la EDD-SI amb la comunicació i l’avaluació, l’Educació Popular i l’Educació per a la Pau.
La disyuntiva entre saber si la EDD-SI hauria de ser un procés per acompanyar a l’alumnat a fi que es mobilitzi o un esforç per educar per triar, també va ser un altre tema proposat per al debat.
És important destacar el paper de les ONG com a acompanyants en el procés educatiu del professorat i com a nodes o contactes entre experiències nord-sud que puguin ajudar a ‘sortir del llibre’
Des del projecte Competències i EPD creiem que aquests elements contribueixen a construir un bon marc de referència europeu per al treball conjunt d’intervencions dels diferents agents que participen en REDDSO.
No obstant això, creiem que fa falta explicitar alguns elements clau que enriqueixen i dirigeixen el quefer d’els qui treballem per a una Educació Transformadora.
En l’apartat d’Objectius no hem d’oblidar l’horitzó utòpic que la EDD-SI hauria de fomentar en l’alumnat la “competència de somiar” i construir un món més just i sostenible. El model actual de relacions desiguals no ens serveix i a les noves generacions els representarà un obstacle per assegurar-se condicions de vida digna per totes i tots.
Per fomentar aquesta competència de somiar, les i els educadors hem de saber transmetre l’optimisme per la possibilitat, per construir el món que “encara no és i que hauria de ser”. Aquest aspecte és important en relació a l’equilibri necessari entre la promoció d’actituds i la saturació d’informació. El risc de no fer-ho bé representa que l’alumnat preferirà el camí de l’immobilisme (si cometem l’error de presentar un escenari catastrofista) o del cinisme (si no sabem promoure actituds positives).
La EDD-SI en tot cas, deuria també representar (per a alumnat i professorat) l’espai per aprendre en i per a la incertesa, saber digerir els canvis i transformacions (promogudes o assumides) i no reduir la concepció del món a representacions simplistes que poden caure en el maniqueisme (blanc o negre, bo o dolent).
De l’anterior, també considerem molt valuós el posicionament ètic del professorat davant l’alumnat, la necessitat de la modèstia en el domini d’alguns coneixements i el reconeixement dels sabers de l’alumnat. Promoure una relació horitzontal d’aprenentatge, aprendre i transformar-se junts.
En aquest compromís ètic del professorat també és rellevant el punt de partida i plantejament polític i ideològic des del qual es parteix, fent explícites les creences i incoherències i assumint la responsabilitat pels resultats de les nostres intervencions educatives, mantenir el compromís davant l’alumnat si hem aconseguit que passin a les accions i acompanyar-los en aquest procés.
Totes aquestes reflexions s’han nodrit del procés de formació i reflexió del projecte Competències i EPD (principis metodològics), des de la convicció que l’enfocament competencial permet realitzar els canvis i innovacions necessaris a l’escola per promoure entre l’alumnat una ciutadania crítica, solidària i transformadora.
Fotografies: COP (Consorzio delle Ong Piemontesi)
Una delegación catalana de 14 personas hemos participado en el seminario de lanzamiento del proyecto europeo REDSSO (Regiones por una Educación para el Desarrollo Sostenible y Solidario) el 13 y 14 de junio en Lyon, Francia.
Entre las personas participantes de la delegación asistimos algunos miembros del grupo de trabajo de Competencias y EPD junto con la representación de la FCONG y el Departamento de Enseñanza (quienes coordinan las acciones del proyecto en Catalunya)
REDSSO es un proyecto financiado por la Unión Europea con una duración de 30 meses que pretende contribuir a la formación de una ciudadanía global a partir de la convergencia de las políticas públicas de Educación para el Desarrollo Sostenible y la Solidaridad Internacional en los sistemas educativos de 4 regiones europeas: Rhône-Alpes, Piemont, Malopolska y Catalunya.
Durante el seminario de lanzamiento se han presentado las características de los sistemas educativos de las cuatro regiones participantes además de experiencias con una visión del sur (Argentina, Marruecos, Senegal) para profundizar en una apuesta de educación para ciudadanía mundial.
Otro punto relevante del encuentro fue el intercambio de reflexiones y experiencias para la construcción conjunta de una definición compartida de Educación para el Desarrollo Sostenible y la Solidaridad Internacional (EDD-SI).
A modo de resumen presentamos algunas reflexiones que se presentaron:
En relación a los Objetivos de la EDD-SI, se considera que se pueden considerar en tres niveles diferentes, a nivel del alumnado (para promover la autonomía, la responsabilidad y el desarrollo de competencias), a nivel del entorno (para promover la cohesión social) y a nivel de comunidad educativa (para mejorar las prácticas educativas).
En lo que tiene que ver a la Metodología, se ha hablado sobre el rol de la persona educadora quien debería proponer iniciativas para el aprendizaje en un trabajo compartido (ONG, profesorado, educadores) orientado por propuestas interdisciplinarias y transversales, pero con un trabajo a profunidad y como parte de un proceso claro en el tiempo.
También se ha consensuado que las acciones deberían partir del interés del alumnado y su entorno, combinando conocimientos y acciones.
Otros elementos destacables de la EDD-SI es el interés por trabajar con experiencias que conectan lo global con lo local, respetando y promoviendo la construcción de diferentes identidades desde la diversidad. También destaca la orientación hacia la acción y la cooperación entre las personas y los pueblos y la promoción de prácticas democráticas.
Se identificaron también cuestiones por seguir profundizando o valorando dentro del trabajo de reflexión de este proyecto, entre ellas la relación de la EDD-SI con la comunicación y la evaluación, la Educación Popular y la Educación para la Paz.
La disyuntiva entre saber si la EDD-SI debería ser un proceso para acompañar al alumnado a fin de que se movilice o un esfuerzo por educar para elegir, también fue otro tema propuesto para el debate.
Es importante destacar el papel de las ONG como acompañantes en el proceso educativo del profesorado y como nodos o contactos entre experiencias norte-sur que puedan ayudar a ‘salir del libro’
Desde el proyecto Competencias y EPD creemos que estos elementos contribuyen a construir un buen marco de referencia europeo para el trabajo conjunto de intervenciones de los diferentes agentes que participan en REDDSO.
Sin embargo, creemos que hace falta explicitar algunos elementos clave que enriquecen y dirigen el quehacer de quienes trabajamos para una Educación Transformadora.
En el apartado de Objetivos no debemos olvidar el horizonte utópico de que la EDD-SI debería fomentar en el alumnado la “competencia de soñar” y construir un mundo más justo y sostenible. El modelo actual de relaciones desiguales no nos sirve y a las nuevas generaciones les representará un obstáculo para asegurarse condiciones de vida digna para todas y todos.
Para fomentar esta competencia de soñar, las y los educadores debemos saber trasmitir el optimismo por la posibilidad, por construir el mundo que “todavía no es y que debería ser”. Este aspecto es importante en relación al equilibrio necesario entre la promoción de actitudes y la saturación de información. El riesgo de no hacerlo bien representa que el alumnado preferirá el camino del inmovilismo (si cometemos el error de presentar un escenario catastrofista) o del cinismo (si no sabemos promover actitudes positivas).
La EDD-SI en todo caso, debería también representar (para alumnado y profesorado) el espacio para aprender en y para la incertidumbre, saber digerir los cambios y transformaciones (promovidas o asumidas) y no reducir la concepción del mundo a representaciones simplistas que pueden caer en el maniqueísmo (blanco o negro, bueno o malo).
De lo anterior, también consideramos muy valioso el posicionamiento ético del profesorado ante el alumnado, la necesidad de la modestia en el dominio de algunos conocimientos y el reconocimiento de los saberes del alumnado. Promover una relación horizontal de aprendizaje, aprender y transformarse juntos.
En este compromiso ético del profesorado también es relevante el punto de partida y planteamiento político e ideológico desde el que se parte, haciendo explícitas las creencias e incoherencias y asumiendo la responsabilidad por los resultados de nuestras intervenciones educativas, mantener el compromiso ante el alumnado si hemos logrado que pasen a las acciones y acompañarles en este proceso.
Todas estas reflexiones se han nutrido del proceso de formación y reflexión del proyecto Competencias y EPD (principios metodológicos), desde la convicción que el enfoque competencial permite realizar los cambios e innovaciones necesarios en la escuela para promover entre el alumnado una ciudadanía crítica, solidaria y transformadora.
Fotografías: COP (Consorzio delle Ong Piemontesi)
Retroping: Quina educació per a quin futur? Propostes des d’Argentina i Guatemala per a un canvi global » Competències i EpD
Retroping: Quina educació per a quin futur? Propostes des d’Argentina i Guatemala per a un canvi global » Competències i EpD