El dia 6 de maig ens trobem de nou per reflexionar i concretar els sabers d’EpJG al voltant de l’eix de Drets Humans, Participació i Governança.
La sessió, dinamitzada de la mà de la Montse López, s’inicia amb una dinàmica en què cada persona ha d’identificar-se amb un dels 3 elements (terra, mar i aire) per tal de dividir-nos en grups.
Un cop fets els grups, la Montse ens introdueix la dinàmica en què explica que hem d’emprendre un viatge amb vaixell cap a una nova terra on no hi ha res. Cada petit grup disposa de diverses targetes on llegim paraules com “família”, “roba calenta”, “metges”, entre d’altres. Durant la dinàmica, cada petit grup ha d’anar prescindint de diverses targetes que cregui que són menys necessàries.
Finalment, arribem al nou món, i cada grup ha de crear una piràmide amb les targetes que resten amb la següent lògica:
Un cop fet, cada grup passa a veure les diferents piràmides, es comenten breument els perquès de les decisions preses i es posen en comú les sensacions personals que cada participant ha tingut:
Certa confrontació amb el que ens sembla imprescindible.
Una mica de mareig i de pressió.
Matisos amb els adjectius que acompanyaven a algunes de les targetes.
Sensació de presa de decisions molt transcendental.
A la segona part, la Montse ens fa una presentació per emmarcar la temàtica i introduir diversos conceptes i idees clau. D’una banda, ens parla de les vinculacions entre necessitats, drets i responsabilitats. Explica el context en el qual va sorgir la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH), així com els principis i la seva evolució, fins a arribar al moment actual amb l’aparició de nous drets emergents.
D’altra banda, introdueix l’enfocament de gènere i basat en DDHH (EGiBDH) I ens parla sobre la titularitat de drets, d’obligacions i de responsabilitats. També fa una breu pinzellada sobre la situació dels drets humans al món, exemplificant la vinculació entre el local i el global a través de la vulneració del dret a un habitatge digne, i com això afecta a tots els altres drets de les persones (salut, educació, qualitat de vida…).
Per acabar, ens parla de la participació juvenil com un element clau per formar persones capaces de prendre decisions i d’exercir els seus drets, i ens explica els diversos graus de participació, a partir de l’escala de Hart, i dels reptes que cal afrontar com a societat per garantir la participació juvenil, així com de les estratègies i accions per fomentar-la.
Podeu trobar el material de la sessió aquí.
La tercera part de la sessió s’inicia amb una pluja d’idees sobre què considerem que cal incorporar a les aules de primària i secundària al voltant del tema. Es van ubicant els post-it en els 3 papel.lògrafs dels blocs de l’actual desplegament curricular que ens proposem revisar i actualitzar:
BLOC A: El sistema de protecció dels drets humans.
BLOC B: La governança com a estratègia organitzativa del col·lectiu.
BLOC C: Participació democràtica i ciutadania.
Un cop fet això, ens tornem a dividir en petits grups, que de forma rotativa anem passant pels 3 blocs per revisar les idees apuntades, elaborar-ne una mica més el contingut i fem una ronda per tots els blocs, per tal de compartir visions, aportar altres idees, organitzar i agrupar les idees apuntades, i concretar-ne una mica més el contingut. Després, fem una última ronda per compartir i posar en comú de forma conjunta amb totes les participants el què s’ha anat debatent i reflexionant en els petits grups.
Podeu consultar el resultat del treball de reflexió aquí.
Abans d’acabar, informem que durant aquesta setmana s’iniciarà el treball dels grups que duran a terme la concreció de sabers de cadascun dels 6 eixos d’EpJG, i es recorden les dates de les pròximes trobades del Grup de Treball general:
27 de maig: Eix Interculturalitat Crítica i Antiracisme
10 de juny: Recapitulem
Tanquem la sessió amb una roda de com ens hem sentit i quin nivell de participació creiem que hem tingut de forma individual.