El 17 de desembre ens reunim per formar-nos i reflexionar sobre com incorporar la perspectiva de Gènere i Feminismes a les aules, amb l’Ainhoa Roca de Fil a l’Agulla.
Per començar la sessió, l’Ainhoa nombra dos valors que considera que articulen el món: dominació i separació. Apel·la a la revisió personal com a docent – educadorxs – professionals, en relació a l’alumnat i a la dimensió sistèmica, i a revisar-nos com adults per alinear-nos amb la part teòrica que promovem en relació als feminismes al món educatiu.
Assenyala les dificultats de portar els valors feministes i la mirada de gènere a l’escola, perquè partim d’uns valors socialment dominants masculins i d’un sistema patriarcal que impregna l’entorn, les famílies, l’escola.
Fa esment de la reacció que ha generat portar el feinisme a les aules, de polarització i d’antifeminsme.
Al final de la presentació, es genera un debat sobre com relacionar-nos amb el fet de nombrar “feminisme” i “masclisme” a les aules/a infants i joves. En relació a això apareix la reflexió al voltant de diferenciar el rol de facilitació, educador, activista. Quin rol o posicionament agafar? Quines estratègies d’intervenció s’ alineen amb el context i reptes actuals de coeducació?
El següent element de debat és al voltant de la “polarització”, diferents significats o usos de la paraula (mirada sociopolítica i mirada treball de processos); com regular les estratègies vers la polarització i el context social: atendre la provenció – apropament als conflictes – cercles de paraula.
Apareix la pregunta, què vol dir antifeminisme i com treballar-lo.
Es menciona la importància de diferenciar “construir vincle” (des-de la cura i el feminisme) i la “polarització dels discursos”. I alhora de posar els dos elements en relació i integrar-los a l’estratègia.
Hi ha ganes i necessitat de seguir amb el debat, una energia alta, diversos punts de vista.
Podeu consultar a continuació el Material de la sessió.
Es realitza el treball en grups, al final no hi ha temps de compartir la feina, però sí que es fa una ronda final de “com marxes?”:
Molt a gust; complexitat i endavant; un nou repte; reflexió compartida; reafirmat; doble fil de simplificar i de complexitat i burocràcia; retroalimentació; interès; complexitat i preocupació; curiositat i ganes; comunitat i espai segur (compensar la polarització); i (des del rol organitzatiu) la necessitat de replantejament metodològic.
Podeu consultar a continuació el Resultat del Treball en Grups.