Vés al contingut

1ª Sessió Cultura de Pau

  • per

El 22 d’Octubre de 2024 ens trobem per fer la primera sessió d’aquest Grup de Treball sobre Cultura de Pau. Ens acompanya la Cécile Barbeito de l’Escola de Cultura de Pau per enfocar el marc teòric i les noves tendències en Cultura de Pau i Noviolència.

Podeu consultar el aquí el Material de la sessió.

En la primera part, la Cécile ens parla de les 8 dimensions de Cultura de Pau que defineix Nacions Unides (1999) i els 6 eixos de la UNESCO. També explica el concepte de noviolència, fent esment al Grup d’Estudi sobre Feminisme i Noviolència de l’ICIP, i la publicació Lliguem caps: feminisme i noviolència.
I planteja quines són les tendències en Cultura de Pau, al voltant de 3 blocs:

Anàlisi de violències

Ofereix dades sobre les violències al món, fent ús de la informació disponible a la web de la Fundació Gapminder per desmuntar idees errònies sobre tendències globals sobre homicidis i gènere, població desplaçada i refugiada, percepció de seguretat, despesa militar, entre d’altres.

A nivell més micro, ofereix dades sobre qüestions com l’assetjament escolar, amb una mirada més positiva, ja que el curs 2023 – 2024 hi ha hagut una disminució de casos.

Estratègies per transformar els conflictes

Ens parla dels discursos d’odi i  la polarització creixent al voltant de temes com les vacunes, el feminisme, la sexualitat, i qüestiona perquè el racisme no apareix com un tema controvertit a l’aula, vinculat amb l’absència de diversitat ètnica entre el col.lectiu docent.

Fa esment de l’augment dels discursos reaccionaris d’extrema dreta , de la necessitat de disposar d’eines per gestionar els conflictes a l’aula que genera aquesta polarització, i d’estratègies per fer front a les fake news que inunden les xarxes socials.

Ens parla també dels mecanismes per abordar la violència i l’assetjament (protocols de convivència als centres, CoCoBes, matèries de batxillerat) i de metodologies per aplicar a l’aula (crecles restauatus, treball per processos).

Models i propostes per aconsegir la Cultura de Pau

Fa èmfasi en la necessària participació de l’alumnat en la presa de decisions substancials del centre, creacio de comissió solidària, etc. I a nivell més macro, la creació de mecanismes per a la pau, com el Tractat d’abolició de les armes Nuclears, o la Convenció de NNUU sobre els impostos.

En la segona part de la sessió treballem en grups, un per cada bloc, partint d’una pluja d’idees sobre quins sabers s’haurien de treballar a les aules al voltant de la Cultura de Pau i la Noviolència. Després, cada grup prioritza un dels sabers del bloc que li correspon treballar, i concreta alguns elements, com per exemple: quins són els obstacles o resistències que trobem per abordar aquest saber a l’aula, o quins mecanismes poden resultar activadors o facilitadors, i què volem que aprengui l’alumnat (conceptes, actituds, valors) al voltant d’aquest saber.

Podeu consultar el resultat de la pluja d’idees i de la concreció d’elements relacionats als sabers de l’EpJG en el següent document el Resultat del Treball en Grups.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *