Vés al contingut

Quines oportunitats trobem en l’actual currículum escolar per treballar la Justícia Global? (3 juliol)

  • per

A la primera part de la sessió l’Emma Quilez i la Judith Muñoz, docents del Departament de Didàctica i Organització Educativa de la Facultat d’Educació de la UB, i membres del Grup de Formació Docent i Innovació Pedagògica FODIP – UB, ens parlem del currículum.

Comencem amb una pluja d’idees sobre què entenem per currículum:

 Plantegen que el currículum és un espai de llibertat, que ha de permetre la participació de l’alumnat en la seva co-creació, això sí, amb alguns límits que determina l’exercici del deure i la responsabilitat de fer complir uns mínims.

Ens parlen del Vector 5, de Benestar Emocional, posant en valor que finalment el currículum incorpora la importància del benestar i la cura de les persones (alumnat, docents).

Posen en valor les situacions d’aprenentatge com la nova forma que estableix el currículum per contextualitzar i donar sentit al procés educatiu, i plantejar-lo en termes de reptes que cal investigar i als quals cal buscar respostes / solucions.

Podeu consultar el material sobre el currículum aquí.

A continuació, Cécile Barbeito de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, Berta Maristany d’EduAlter, com a membres de l’equip que ha participat en l’elaboració de la Competència Transversal Ciutadana, juntament amb Mariano Flores i Clara Massip, expliquen l’estructura d’aquesta competència i la seva vinculació amb l’Educació per a la Justícia Global. També parlen de les orientacions metodològiques i els escenaris per desplegar la competència ciutadana en les diferents etapes i nivells educatius.

Es pot consultar el material sobre la competència ciutadana aquí.

Es fa un exercici de revisió de diversos contextos plantejats en el desplegament de les 4 competències específiques de la transversal ciutadana com a punt de partida per dissenyar situacions d’aprenentatge.

Després es fan grups per dissenyar situacions d’aprenentatge que siguin significatius per a la justícia social i global. A partir de concretar una temàtica, i del model de situacions d’aprenentatge del Departament d’Educació, es demanen que defineixin alguns elements de la Situació d’Aprenentatge: context – repte – sabers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *