Vés al contingut

Els canvis en educació per a la ciutadania ignoren la pobresa, la desigualtat, la xenofòbia, el racisme i els problemes globals Los cambios en educación para la ciudadanía ignoran la pobreza, la desigualdad, la xenofobia, el racismo y los problemas globales

Pres de CONGDE

Els canvis introduïts en el sistema educatiu espanyol, suposen un viratge profund en el seu enfocament, deixant de banda que l’objectiu de l’Educació que ha de ser també el de formar ciutadans i ciutadanes lliures, crítiques, capaços d’enfrontar al futur des d’una posició de recerca del bé comú, i no només des dels interessos particulars.

Madrid, 6 d’agost de 2012. La Coordinadora d’ONGD expressa la seva profunda preocupació pel Reial decret aprovat divendres al Consell de Ministres i que té com a objectiu reformar l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania, mitjançant la modificació dels currículums d’Educació Primària i Secundària Obligatòria per “suprimir les qüestions controvertides i susceptibles de caure en l’adoctrinament ideològic “segons Moncloa.

Els canvis introduïts en el sistema educatiu espanyol, suposen un viratge profund en el seu enfocament, deixant de banda que l’objectiu de l’Educació que ha de ser també el de formar ciutadans i ciutadanes lliures, crítiques, capaços d’enfrontar al futur des d’una posició de recerca del bé comú, i no només des dels interessos particulars. Per això, és imprescindible conèixer les problemàtiques del món, les situacions d’injustícia, desigualtat i discriminació de qualsevol tipus que pateixen milions de persones, al nostre país i fora d’ell, i potenciar una ciutadania capaç de construir el seu futur en comú i construir cada dia un món millor, basat en el respecte dels drets humans. Per això és imprescindible una mirada global del món, atenent a tots els factors que generen pobresa, desigualtat, destrucció mediambiental i vulneració de drets.

Per contra amb aquest RD es suprimeixen del currículum els continguts referits a la pobresa i la desigualtat al món, a la ‘feminització’ de les mateixes, a la manca d’accés a l’educació com a font de pobresa, als afectes i emocions , a les relacions entre homes i dones i als prejudicis socials, racistes, xenòfobs, homòfons o sexistes, entre d’altres assumptes. Sembla en aquesta revisió primar una perspectiva i visió més centrada en l’individu que en la construcció col · lectiva de la nostra societat en la qual els nens i les nenes seran actors principals matí.

L’executiu aprova in extremis aquest RD sense previ avís o diàleg amb el sector educatiu avui, per introduir els canvis de forma abrupta en el pròxim curs escolar que començarà en només cinc setmanes.

Des de la Coordinadora d’ONGD qüestionem la idoneïtat tant del procediment, com de les formes d’aprovació d’aquest RD i lamentem l’absència d’espais de participació i consulta amplis sobre aquest assumpte, especialment amb les organitzacions socials, i manifestem la nostra preocupació perquè això sigui en realitat el primer pas per a l’eliminació completa de l’assignatura.

La Coordinadora d’ONGD recorda la importància d’obrir espais de treball i de consens amb els agents educatius de tot l’Estat, tant a organitzacions com a col · lectius relacionats amb la comunitat educativa; assegurant així procediments que redundin en processos democràtics en el disseny de les polítiques públiques, tenint l’educació una especial rellevància.

Tomado de CONGDE

Los cambios introducidos en el sistema educativo español, suponen un viraje profundo en su enfoque, dejando de lado que el objetivo de la Educación que debe ser también el de formar ciudadanos y ciudadanas  libres, críticas, capaces de enfrentarse al futuro desde una posición de búsqueda del bien común, y no sólo desde los intereses particulares.

Madrid, 6 de agosto de 2012. La Coordinadora de ONGD expresa su profunda preocupación por el Real Decreto aprobado el viernes en el Consejo de Ministros y que tiene como objetivo reformar la asignatura de Educación para la Ciudadanía, mediante la modificación de los currículos de Educación Primaria y Secundaria Obligatoria para “suprimir las cuestiones controvertidas y susceptibles de caer en el adoctrinamiento ideológico” según Moncloa.

Los cambios introducidos en el sistema educativo español, suponen un viraje profundo en su enfoque, dejando de lado que el objetivo de la Educación que debe ser también el de formar ciudadanos y ciudadanas libres, críticas, capaces de enfrentarse al futuro desde una posición de búsqueda del bien común, y no sólo desde los intereses particulares. Para ello, es imprescindible conocer las problemáticas del mundo, las situaciones de injusticia, desigualdad y discriminación de cualquier tipo que sufren millones de personas, en nuestro país y fuera de él, y potenciar una ciudadanía capaz de construir su futuro en común y construir cada día un mundo mejor, basado en el respeto de los Derechos Humanos. Para ello es imprescindible una mirada global del mundo, atendiendo a todos los factores que generan pobreza, desigualdad, destrucción medioambiental y vulneración de derechos.

Por el contrario con este R.D. se suprimen del currículo los contenidos referidos a la pobreza y la desigualdad en el mundo, a la ‘feminización’ de las mismas, a la falta de acceso a la educación como fuente de pobreza, a los afectos y emociones, a las relaciones entre hombres y mujeres y a los prejuicios sociales, racistas, xenófobos, homófonos o sexistas, entre otros asuntos. Parece en esta revisión primarse una perspectiva y visión más centrada en el individuo que en la construcción colectiva de nuestra sociedad en la que los niños y las niñas serán actores principales mañana.

El ejecutivo aprueba in extremis este RD sin previo aviso o diálogo con el sector educativo hoy, para introducir los cambios de forma abrupta en el próximo curso escolar que empezará en apenas cinco semanas.

Desde la Coordinadora de ONGD cuestionamos la idoneidad tanto del procedimiento, como de las formas de aprobación de este R.D. y lamentamos la ausencia de espacios de participación y consulta amplios sobre este asunto, en especial con las organizaciones sociales; y manifestamos nuestra preocupación porque esto sea en realidad el primer paso para la eliminación completa de la asignatura.

La Coordinadora de ONGD recuerda la importancia de abrir espacios de trabajo y de consenso con los agentes educativos de todo el Estado, tanto a organizaciones como a colectivos relacionados con la comunidad educativa; asegurando así procedimientos que redunden en procesos democráticos en el diseño de las políticas públicas, teniendo la educación una especial relevancia.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *