Vés al contingut

Publicat el decret que modifica els ensenyaments mínims de primària i secundària en el que té a veure a l’àrea d’Educació per a la CiutadaniaPublicado el decreto que modifica las enseñanzas mínimas de primaria y secundaria en lo que tiene que ver al área de Educación para la Ciudadanía

Avui 4 d’agost s’ha publicat el Reial decret 1190/2012, de 3 d’agost, pel qual es modifiquen el RD 1513/2006 i el RD 1631/2006 en els quals s’estableixen els ensenyaments mínims d’Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria.

La modificació substancial té a veure amb l’àrea d’Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans.

Deixem aquí, l’enllaç al Butlletí Oficial de l’Estat per conèixer aquestes modificacions.

També aprofitem per incloure el text del decret pel que fa a la contribució de l’àrea al desenvolupament de les competències bàsiques:

Primària:

“L’Educació per a la ciutadania contribueix a desenvolupar alguns aspectes destacats de diverses competències, però es relaciona directament amb la competència social i ciutadana. En relació amb aquesta competència, l’àrea afronta l’àmbit personal i públic implícit en ella: propicia l’adquisició d’habilitats per viure en societat i per exercir la ciutadania democràtica. Així, l’àrea pretén el desenvolupament de nens com a persones dignes i íntegres, la qual cosa exigeix reforçar l’autonomia, l’autoestima, l’afany de superació, i afavorir l’esperit crític per ajudar a la construcció de projectes personals de vida. També es contribueix a la competència i a millorar les relacions interpersonals en la mesura que l’àrea proposa la utilització sistemàtica del diàleg. Per a això, l’àrea inclou continguts específics relatius a la convivència, la participació, al coneixement de la diversitat i de les situacions de discriminació i injustícia, que han de permetre consolidar les habilitats socials i els hàbits cívics necessaris per a una societat democràtica.

Així mateix, l’àrea contribueix a l’adquisició del coneixement dels fonaments i les maneres d’organització de les societats democràtiques, a la valoració de la conquesta dels drets humans i al rebuig dels conflictes entre els grups humans i davant les situacions d’injustícia. Són continguts específics de l’àrea els principis continguts a la Declaració Universal dels Drets Humans, la Convenció dels Drets del Nen i la Constitució Espanyola, així com la seva aplicació per part de diverses institucions.

La identificació dels deures ciutadans i l’assumpció i exercici d’hàbits cívics adequats a la seva edat en l’entorn escolar i social permetrà que els futurs ciutadans s’iniciïn en la construcció de societats més cohesionades, lliures, pròsperes, equitatives i justes.

Al desenvolupament de la competència per aprendre a aprendre es contribueix en la mesura en què l’àrea proposa l’estímul de les habilitats socials, l’impuls del treball en equip, la participació i l’ús sistemàtic de l’argumentació, que requereix el desenvolupament d’un pensament propi. La síntesi de les idees pròpies i alienes, la presentació raonada del propi criteri i la confrontació ordenada i crítica de coneixement, informació i opinió, afavoreixen també els aprenentatges posteriors.

Des de l’àrea s’afavoreix la competència d’autonomia i iniciativa personal, en la mesura en què es desenvolupen iniciatives de planificació, presa de decisions, participació, organització i assumpció de responsabilitats. L’àrea entrena en el diàleg i el debat, en la participació, en l’aproximació respectuosa a les diferències socials, culturals i econòmiques i en la valoració crítica d’aquestes diferències així com de les idees. El currículum atén, des de l’argumentació, a la construcció d’un pensament propi i a la presa de postura sobre problemes i possibles solucions. Amb això, s’enforteix l’autonomia de l’alumne per analitzar, valorar i decidir, des de la confiança en si mateix i el respecte a les altres persones.

A la competència en comunicació lingüística es contribueix a partir del coneixement i de l’ús de termes i conceptes propis de l’àrea. A més, l’ús sistemàtic del debat, procediment imprescindible en aquesta àrea, contribueix específicament a aquesta competència, perquè exigeix exercitar-se en l’escolta, l’exposició i l’argumentació”.

 

Secundària:

 

“L’Educació per a la ciutadania i els drets humans i l’Educació Ètic-cívica es relacionen directament amb la competència social i ciutadana però, a més, contribueixen a desenvolupar alguns aspectes destacats d’altres competències bàsiques.

En relació amb la competència social i ciutadana s’afronta l’àmbit personal i públic implícit en ella: propicia l’adquisició d’habilitats per viure en societat i per exercir la ciutadania democràtica. A més de contribuir a reforçar l’autonomia, l’autoestima i la identitat personal, afavoreix el desenvolupament d’habilitats que permeten participar, prendre decisions, triar la forma adequada de comportar-se en determinades situacions i responsabilitzar-se de les decisions adoptades i de les conseqüències derivades de les mateixes. També contribueix a millorar les relacions interpersonals lloc que treballa les habilitats encaminades a aconseguir la presa de consciència dels propis pensaments, valors, sentiments i accions.

Es contribueix també a la competència a partir de l’adquisició del coneixement dels fonaments i les maneres d’organització dels Estats i de les societats democràtiques i d’altres continguts específics com l’evolució històrica dels drets humans i la forma en què es concreten i es respecten o es vulneren al món actual, particularment, en casos de conflicte o per part de règims no democràtics.

Es contribueix directament a la dimensió ètica de la competència social i ciutadana, afavorint que els alumnes reconeguin els valors de l’entorn i, alhora, puguin avaluar-los i comportar-se coherentment amb ells, en prendre una decisió o en afrontar un conflicte. Així mateix, s’ha d’afavorir el coneixement dels valors universals i els drets i deures continguts a la Declaració Universal dels Drets Humans, en el Conveni Europeu de Drets i Llibertats i en la Constitució Espanyola.

L’Educació per a la ciutadania contribueix al desenvolupament de la competència d’aprendre a aprendre, fomentant l’estímul de les habilitats socials, l’impuls del treball en equip, la participació i l’ús sistemàtic de l’argumentació, la síntesi de les idees pròpies i alienes, la confrontació ordenada i crítica del coneixement, informació i opinió.

Des dels procediments de l’àrea es contribueix al desenvolupament de la competència bàsica d’autonomia i iniciativa personal, perquè es desenvolupen iniciatives de planificació, presa de decisions, participació i assumpció de responsabilitats. El currículum atén especialment a l’argumentació, a la construcció d’un pensament propi, a l’estudi de casos que suposin una presa de postura sobre un problema i les possibles solucions.

L’ús sistemàtic del debat contribueix a la competència en comunicació lingüística, perquè exigeix exercitar-se en l’escolta, l’exposició i l’argumentació. D’altra banda, la comunicació de sentiments, idees i opinions, imprescindibles per aconseguir els objectius d’aquestes matèries, en utilitzar tant el llenguatge verbal com l’escrit, la valoració crítica dels missatges explícits i implícits en fonts diverses i, particularment, en la publicitat i en els mitjans de comunicació, també ajuden a l’adquisició de la competència. Finalment, el coneixement i de l’ús de termes i conceptes propis de l’anàlisi social, possibiliten l’enriquiment del vocabulari.”

Hoy 4 de agosto se ha publicado el Real Decreto 1190/2012, de 3 de agosto, por el que se modifican el RD 1513/2006 y el RD 1631/2006 en los que se establecen las enseñanzas mínimas de Educación Primaria y Educación Secundaria Obligatoria.

La modificación substancial tiene que ver con el área de Educación para la Ciudadanía y los Derechos Humanos.

Dejamos aquí, el enlace al Boletín Oficial del Estado para conocer dichas modificaciones.

También aprovechamos para incluir el texto del decreto en lo que se refiere a la contribución del área al desarrollo de las competencias básicas:

Primaria:

“La Educación para la ciudadanía contribuye a desarrollar algunos aspectos destacados de varias competencias, pero se relaciona directamente con la competencia social y ciudadana. En relación con esta competencia, el área afronta el ámbito personal y público implícito en ella: propicia la adquisición de habilidades para vivir en sociedad y para ejercer la ciudadanía democrática. Así, el área pretende el desarrollo de niños como personas dignas e íntegras, lo que exige reforzar la autonomía, la autoestima, el afán de superación, y favorecer el espíritu crítico para ayudar a la construcción de proyectos personales de vida. También se contribuye a la competencia y a mejorar las relaciones interpersonales en la medida que el área propone la utilización sistemática del diálogo. Para ello, el área incluye contenidos específicos relativos a la convivencia, la participación, al conocimiento de la diversidad y de las situaciones de discriminación e injusticia, que deben permitir consolidar las habilidades sociales y los hábitos cívicos necesarios para una sociedad democrática.

Asimismo, el área contribuye a la adquisición del conocimiento de los fundamentos y los modos de organización de las sociedades democráticas, a la valoración de la conquista de los derechos humanos y al rechazo de los conflictos entre los grupos humanos y ante las situaciones de injusticia. Son contenidos específicos del área los principios contenidos en la Declaración Universal de los Derechos Humanos, la Convención de los Derechos del Niño y la Constitución Española, así como su aplicación por parte de diversas instituciones.

La identificación de los deberes ciudadanos y la asunción y ejercicio de hábitos cívicos adecuados a su edad en el entorno escolar y social permitirá que los futuros ciudadanos se inicien en la construcción de sociedades más cohesionadas, libres, prósperas, equitativas y justas.

Al desarrollo de la competencia para aprender a aprender se contribuye en la medida en que el área propone el estímulo de las habilidades sociales, el impulso del trabajo en equipo, la participación y el uso sistemático de la argumentación, que requiere el desarrollo de un pensamiento propio. La síntesis de las ideas propias y ajenas, la presentación razonada del propio criterio y la confrontación ordenada y crítica de conocimiento, información y opinión, favorecen también los aprendizajes posteriores.

Desde el área se favorece la competencia de autonomía e iniciativa personal, en la medida en que se desarrollan iniciativas de planificación, toma de decisiones, participación, organización y asunción de responsabilidades. El área entrena en el diálogo y el debate, en la participación, en la aproximación respetuosa a las diferencias sociales, culturales y económicas y en la valoración crítica de estas diferencias así como de las ideas. El currículo atiende, desde la argumentación, a la construcción de un pensamiento propio y a la toma de postura sobre problemas y posibles soluciones. Con ello, se fortalece la autonomía del alumno para analizar, valorar y decidir, desde la confianza en sí mismo y el respeto a las demás personas.

A la competencia en comunicación lingüística se contribuye a partir del conocimiento y del uso de términos y conceptos propios del área. Además, el uso sistemático del debate, procedimiento imprescindible en esta área, contribuye específicamente a esta competencia, porque exige ejercitarse en la escucha, la exposición y la argumentación”.

Secundaria:

“La Educación para la ciudadanía y los derechos humanos y la Educación Ético-cívica se relacionan directamente con la competencia social y ciudadana pero, además, contribuyen a desarrollar algunos aspectos destacados de otras competencias básicas.

En relación con la competencia social y ciudadana se afronta el ámbito personal y público implícito en ella: propicia la adquisición de habilidades para vivir en sociedad y para ejercer la ciudadanía democrática. Además de contribuir a reforzar la autonomía, la autoestima y la identidad personal, favorece el desarrollo de habilidades que permiten participar, tomar decisiones, elegir la forma adecuada de comportarse en determinadas situaciones y responsabilizarse de las decisiones adoptadas y de las consecuencias derivadas de las mismas. También contribuye a mejorar las relaciones interpersonales puesto que trabaja las habilidades encaminadas a lograr la toma de conciencia de los propios pensamientos, valores, sentimientos y acciones.

Se contribuye también a la competencia a partir de la adquisición del conocimiento de los fundamentos y los modos de organización de los Estados y de las sociedades democráticas y de otros contenidos específicos como la evolución histórica de los derechos humanos y la forma en que se concretan y se respetan o se vulneran en el mundo actual, particularmente, en casos de conflicto o por parte de regímenes no democráticos.

Se contribuye directamente a la dimensión ética de la competencia social y ciudadana, favoreciendo que los alumnos reconozcan los valores del entorno y, a la vez, puedan evaluarlos y comportarse coherentemente con ellos, al tomar una decisión o al afrontar un conflicto. Asimismo, se debe favorecer el conocimiento de los valores universales y los derechos y deberes contenidos en la Declaración Universal de los Derechos Humanos, en el Convenio Europeo de Derechos y Libertades y en la Constitución Española.

La Educación para la ciudadanía contribuye al desarrollo de la competencia de aprender a aprender, fomentando el estímulo de las habilidades sociales, el impulso del trabajo en equipo, la participación y el uso sistemático de la argumentación, la síntesis de las ideas propias y ajenas, la confrontación ordenada y crítica del conocimiento, información y opinión.

Desde los procedimientos del área se contribuye al desarrollo de la competencia básica de autonomía e iniciativa personal, porque se desarrollan iniciativas de planificación, toma de decisiones, participación y asunción de responsabilidades. El currículo atiende especialmente a la argumentación, a la construcción de un pensamiento propio, al estudio de casos que supongan una toma de postura sobre un problema y las posibles soluciones.

El uso sistemático del debate contribuye a la competencia en comunicación lingüística, porque exige ejercitarse en la escucha, la exposición y la argumentación. Por otra parte, la comunicación de sentimientos, ideas y opiniones, imprescindibles para lograr los objetivos de estas materias, al utilizar tanto el lenguaje verbal como el escrito, la valoración crítica de los mensajes explícitos e implícitos en fuentes diversas y, particularmente, en la publicidad y en los medios de comunicación, también ayudan a la adquisición de la competencia. Finalmente, el conocimiento y del uso de términos y conceptos propios del análisis de lo social, posibilitan el enriquecimiento del vocabulario.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *